
Υπενθυμίζουμε πως Κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση (μέσος Καιρός) που βρίσκεται από μακροχρόνιες παρατηρήσεις (συνήθως για 30 έτη), υπολογίζονται δηλαδή με μακροχρόνιες παρατηρήσεις οι μέσες τιμές των διαφόρων μετεωρολογικών στοιχείων μιας περιοχής κι αυτές οι μέσες τιμές αποτελούν τα στοιχεία που δίνουν την εικόνα για το Κλίμα των περιοχών.
Καιρός είναι η κατάσταση της Ατμόσφαιρας πάνω από μια περιοχή σε δεδομένη στιγμή ή χρονική περίοδο, όπως χαρακτηρίζεται απ’τις τιμές των διαφόρων μετεωρολογικών στοιχείων (Θερμοκρασία, συνθήκες φωτός, ατμοσφαιρική πίεση, ανέμους, υγρασία, βροχή, κ.α.).
Αναφέρονται πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το Κλίμα (π.χ. το Κλίμα ενός τόπου επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως γεωγραφικό πλάτος και γωνία πρόπτωσης των ηλιακών ακτίνων στη γη, θέση ως προς τη θάλασσα κι ως προς τα κέντρα δράσης των γενικών αερίων ρευμάτων, το υπερθαλάσσιο ύψος, το ανάγλυφο ειδικά το έντονο, κ.α. Παράγοντες σταθεροποιητικοί για τις κλιματικές συνθήκες της γης θεωρούνται υδρόσφαιρα και ατμόσφαιρα.), έμφαση όμως όλο και περισσότερο δίνεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες τις ικανές να επηρεάσουν ισχυρά την τύχη του Κλίματος στην γη, ποιες όμως δραστηριότητες; Υπερτονίζονται οι εκπομπές και τα λεγόμενα Θερμοκηπιακά αέρια. Ωστόσο όμως είναι πολύ καλά γνωστό και ότι:
- Πειράματα κατά βάση κρυφά και παράνομα, γίνονται για τον έλεγχο του Κλίματος στον Πλανήτη!!! Ο ΟΗΕ απαγόρευσε να γίνονται πειράματα για την μεταβολή του Κλίματος (γιατί άραγε, πόσα περισσότερα ξέρει;). Είναι ενήμερος ίσως για την σατανική επιθυμία δημιουργίας ενός νέου όπλου μαζικής καταστροφής πέρα απ’όλα τ’άλλα (χημικά, πυρηνικά, βιολογικά), του όπλου ελέγχου του Καιρού με το οποίο θα προκαλούνται μεγάλες περίοδοι ξηρασίας ή κατακλυσμιαίας βροχής, καταιγίδες, κεραυνοί, ανεμοστρόβιλοι, κλπ για να πλήττεται έτσι κάποιος εχθρός!!!
Το 1986 όταν συνέβη το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ένα μεγάλο μέρος απ’το ραδιενεργό νέφος κατευθυνόταν προς τη Μόσχα, οι Σοβιετικοί για να την προστατεύσουν προκάλεσαν βροχή και το νέφος αυτό έπεσε στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας!!!
Εδώ και χρόνια στην περιοχή της Αλάσκας διεξάγεται πείραμα (πρόγραμμα υψηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων-HAARP) το οποίο επίσημα ισχυρίζονται πως αποβλέπει στη μελέτη της ιονόσφαιρας και τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών σε μεγάλα βάθη θάλασσας ή και στον εντοπισμό σπηλαίων (τρομοκρατών) σε βουνά. Η μελέτη όμως αυτή της ιονόσφαιρας υπάρχει υποψία πως αποβλέπει και σε έλεγχο του Κλίματος, μαζί και με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού όπλου μαζικής καταστροφής!!!
Το 2010 σε Συνέδριο του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα στην Ιαπωνία, εγκρίθηκε κι ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο αναστέλλονταν και για πέντε χρόνια κάθε είδους πείραμα που γινόταν ή σχεδιαζόταν να γίνει με στόχο την διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το ψήφισμα υπογράφηκε από 89 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα και Κύπρος συγκαταλέχθηκαν!
- Οι αποψιλώσεις Δασών και Δασικών εκτάσεων αποτελούν κύρια αιτία για ανεπιθύμητη αλλαγή του Κλίματος! Το νιώσαν αυτό «καλά στο πετσί τους» και στην Αμερική όπου γόνιμες εκτάσεις μετά από αποψιλώσεις-εκχερσώσεις μετατράπηκαν σε ερήμους, αλλά και στην Αφρική που το είδαν πολύ καλά και στην έρημο της Σαχάρας (η μεγαλύτερη αυτή έρημος του κόσμου που αυξάνει κάθε χρόνο την επιφάνεια της, δεν ήταν πάντα έτσι. Υποστηρίζεται πως ήταν γόνιμη γη -χρονολογήσεις του C14 έδειξαν πως ήταν και υγρή και κατοικημένη εδώ κι 6.000 χρόνια!!!) αλλά και σ’ότι γίνεται σήμερα και στις υποσαχάριες περιοχές. Μετατρέπονται σε ερήμους αυτές οι περιοχές με τον τύπο Κλίματος της ερήμου, όχι γιατί κάτι αλλάζει πριν στο Κλίμα τους, αλλά γιατί πρώτα γίνονται άφρονες-εγκληματικές αποψιλώσεις!!!
Είναι αλήθεια, η καταστροφή μεγάλων Δασικών εκτάσεων (κύρια απ’τις πυρκαγιές) επηρεάζει την Οικολογική ισορροπία και σύντομα κάνει αισθητή την αλλαγή του Κλίματος!
Η ραγδαία καταστροφή των Τροπικών Δασών κι η υποβάθμιση των Δασών των αναπτυγμένων κρατών θεωρούνται κύρια αίτια των αλλαγών του Κλίματος.
Η απομάκρυνση των Δασών οδηγεί στην αλλαγή του Κλίματος, στην αλλαγή των βροχοπτώσεων, όπως καταγράφηκε κι απ’την καταστροφή των τροπικών Δασών του Αμαζονίου.
Η επίδραση των Δασών στο Κλίμα εμφανίζεται βέβαιη και μάλιστα για την περίπτωση των Δασών του Ισημερινού στην Αφρική, η καταστροφή τους θα προξενήσει αναμφίβολα κλιματικές διαταραχές τέτοιες, που θα έχουν ως συνέπεια να καταστήσουν ακατοίκητη ολόκληρη την ήπειρο αυτή για τον άνθρωπο!!!
Όμως ας δούμε γιατί τα Δάση είναι διασφαλιστές και του Κλίματος:
- Έκταση καλυμμένη με Δασική βλάστηση θα έχει-θα παρουσιάζει χαμηλή θερμοκρασία (η βλάστηση απορροφά και καταναλώνει μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας / να μην λησμονούμε η θερμοκρασία αποτελεί βασική παράμετρο που κύριο ρόλο παίζει στα επί του Κλίματος), μεγαλύτερη υγρασία, μικρότερη ταχύτητα ανέμων.
Υπενθυμίζεται πως τα σχετικά με την κλιματική αλλαγή συνοδά κακά τα περιεχόμενα και μέσα σε φαινόμενα όπως του Θερμοκηπίου κι Ελ Νίνιο-Λα Νίνια ή Ελ Βιέχο είναι: καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, αιφνίδιες και καταστροφικές βροχοπτώσεις, θύελλες, πλημμύρες, θερμοκρασιακές αναστροφές, τυφώνες, κ.α..
- Το Δάσος προστατεύει από πλημμύρες και είναι άξιο παρατήρησης για παράδειγμα το ότι στο Μπάγκλαντες πριν απ’την καταστροφή των Δασών των Ιμαλαΐων, συνέβαινε μια πλημμύρα κάθε 50 έτη, μετά την καταστροφή τους πλημμύρες συμβαίνουν αν όχι κάθε χρόνο, τουλάχιστον μία σε λιγότερο από 4 έτη!!!
Στην Ταϋλάνδη το 1989 η κυβέρνηση της αποφάσισε την αναίρεση 301 αδειών εκμετάλλευσης Δασικών εκτάσεων κι αυτό γιατί ακριβά πλήρωσε το τίμημα μείωσης της Δασικής της έκτασης στο 14%!!! Και φυσικά το τίμημα ήταν καταστροφικές πλημμύρες με πολλούς νεκρούς!
- Το Δάσος εξισορροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες (δροσιά το Καλοκαίρι, προστασία απ’το μεγάλο κρύο το Χειμώνα),μειώνει τις επιβλαβείς ακτινοβολίες (προσοχή κι ένα μεμονωμένο Δέντρο μπορεί και μειώνει στο μισό την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ κλειστές συστάδες ειδών ελάτης, ερυθρελάτης κι οξυάς την μειώνει μέχρι κι 96%!!!),προστατεύει απ’τους ανέμους (η αντιανεμική επίδραση του Δάσους είναι σημαντική, έτσι ενώ έξω απ’το Δάσος μπορεί να μαίνεται ανεμοθύελλα, μέσα στο Δάσος και σε λίγες 10άδες μέτρα απ’το κράσπεδο να επικρατεί νηνεμία, όπως νηνεμία να επικρατεί και πέρα απ’το υπήνεμο κράσπεδο του Δάσους σ’απόσταση 15-20πλάσια του ύψους των Δέντρων προστατεύοντας τις γύρω περιοχές!
Έκταση γυμνή από φυτοκάλυψη-έρημος παρουσιάζει μεγάλες διαφορές-κυμάνσεις θερμοκρασίας κατά το 24ωρο (μεγάλες διαφορές μεταξύ μέγιστης κι ελάχιστης θερμοκρασίας της ημέρας / καυτές ημέρες και παγωμένες νύχτες), εξαιρετική ξηρότητα του αέρα και σπάνια νέφωση και βροχή, ενώ οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι αμμοθύελλες συνήθεις.
- Το Δάσος αυξάνει μέχρι κι 6% τις βροχές (η βροχή αποτελεί βασικό κλιματικό στοιχείο μιας περιοχής), μετατρέπει σε βροχή την υγρασία του αέρα, ενώ υγροποιεί και την ομίχλη (ομιχλοβροχή).
- Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου που κατά 50% αποδίδεται σ’εκπομπές CO2 (αλλά και χλωροφθορανθράκων, μεθανίου, υποξειδίου του Αζώτου, Όζοντος, κ.α.) αντιμετωπίζεται με τα Δάση. Τα Δάση απορροφούν αρκετό CO2 και για γι’αυτό θεωρούνται απ’τα πιο σπουδαία Οικοσυστήματα στον Πλανήτη για την αποθήκευση του άνθρακα (το CO2της ατμόσφαιρας με την αντίδραση της φωτοσύνθεσης αποθηκεύεται στον ξυλώδη ιστό της Δασικής βλάστησης). Το 1992 στην Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέϊρο στην οποία υιοθετήθηκε το πλαίσιο σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (UNFCCC / πλαίσιο για την έναρξη των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος με στόχο την σταθεροποίηση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων σ’επίπεδο που να μην προκαλούν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις στο Παγκόσμιο Κλίμα) η λειτουργία των Δασών στην δέσμευση του CO2αναγνωρίστηκε κύρια και προτάθηκαν ενέργειες Δασώσεων, αναδασώσεων, βελτιώσεις στην διαχείριση Δασών. Συγκεκριμένα προτάθηκε αναδάσωση έκτασης 1,3 Τρισεκατομμυρίων στρεμμάτων προς αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου!!! (Ας επιτραπεί εδώ το σχόλιο: εκ τότε τόσα στρέμματα δεν Δασοφυτεύτηκαν, αλλά Δασικές εκτάσεις που υπήρχαν εξαφανίστηκαν με δόλο, ύπουλα και πανούργα, κύρια μέσω πυρκαγιών κι όχι μόνο).
- Το 2014 κυκλοφόρησε άρθρο που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετά από μετρήσεις κι έρευνες που επί χρόνια διεξάγονταν σε ποικίλα τροπικά Δάση στο Περού (απ’τα Δάση της λεκάνης του Αμαζονίου, μέχρι τα ορεινά Δάση των Άνδεων) και ήταν σχετικό με την συμβολή που έχουν οι ρίζες των Δέντρων ορεινών Δασών στην σταθεροποίηση του Παγκόσμιου Κλίματος, μέσω της μείωσης που επιφέρουν επί του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως επί υψηλών θερμοκρασιών!!!
Τα Δάση αποτελούν κύριο συντελεστή προστασίας του Κλίματος κι είναι άξιο περιέργειας που όλοι αυτοί που κόπτονται για το Κλίμα, που με φαρισαϊκή θα’λεγες υποκρισία νοιάζονται για το καλό του Κλίματος, δεν ασχολούνται με έργα γύρω απ’τα Δάση (προστασία τους αποτελεσματική, αναδασώσεις), παρά μόνο κόπτονται για τις εκπομπές των λεγόμενων Θερμοκηπιακών αερίων, κύρια με παύση λειτουργίας σταθμών που ενεργειακά κρατούν αυτοδύναμες Χώρες που θα’θελαν να τις ελέγχουν οπωσδήποτε και ενεργειακά (πιο πιστευτοί θα’ταν όλοι αυτοί που βάλουν κατά των σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακες αν μιλούσαν για τους επιβλαβείς για την υγεία ρύπους -αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια αζώτου, θείου, ρυπάνσεις υδάτων, εδαφών- κάτι που όμως δεν το κάνουν)!
Κι επίσης όλοι αυτοί, ποτέ δεν μίλησαν για τα πειράματα τα γύρω απ’το Κλίμα κι απ’την προσπάθεια δημιουργίας ενός όπλου μαζικής καταστροφής με τον έλεγχο αλλαγής του Κλίματος!!!
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως στρατηγικής σημασίας κοιτάσματα Υδρογονανθράκων (Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου) υπάρχουν στην Αρκτική (υπολογίζονται ως το 25% των αποθεμάτων της γης) και επίσης της ίδιας αναλογίας (25%) υπάρχουν και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κύρια στις περιοχές Ελλάδος και Κύπρου. Όμως για να επιχειρήσουν λήψη των στρατηγικών κοιτασμάτων στην Αρκτική, όλοι αυτοί που θέλουν κι επιθυμούν κάτι τέτοιο, ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα κι απ’το πολικό ψύχος, οπότε το να λιώσουν οι πάγοι εκεί για αυτούς δεν θα’ναι κάτι το κακό, αλλά κάτι το πολύ βολικό (μπίζνες και μόνο μπίζνες)!
Λοιπόν ως κατακλείδα σημειώνεται: τα Δάση αποτελούν Διασφαλιστές και του Κλίματος στην Γη, να μην το ξεχάσουμε ποτέ αυτό!!!