Aρχική

"Το Όρος των Νεφελών" του Γιώργου Βακαδάρη (Παρουσιάστηκε το βιβλίο στη Θεσσαλονίκη)

Εκτύπωση

"Το Όρος των Νεφελών".

Ένα ελληνικό βιβλίο φαντασίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ορίζει τις ζωές και το αλγοριθμικό μέλλον μοιάζει αναπόφευκτο. Τολμάς να το αμφισβητήσεις;

Μια Οδύσσεια του μέλλοντος, γεμάτη διλήμματα και προβληματισμούς που ο καθένας μας θα κληθεί αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει.

Τι είδους προβλήματα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος σε έναν κόσμο που η τεχνολογία υπόσχεται να λύσει όλα του τα προβλήματα;

Το «Όρος των Νεφελών» είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με θέμα τον ρόλο του ανθρώπου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Διεξάγεται σε μια μελλοντική εποχή όπου η οικονομία, η πολιτική και οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες ορίζονται από τεχνητές νοημοσύνες και υπολογιστικούς αλγορίθμους. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Ελάιτζα, ένας προγραμματιστής που αναγκάστηκε να διαπράξει ένα βαρύτατο έγκλημα και που ως φυγάς ζει υπό τον συνεχή φόβο των αρχών, που βρίσκονται μέσω ψηφιακών εφαρμογών συνεχώς συνδεδεμένες με το μυαλό κάθε πολίτη. Μια αναπόφευκτη συνάντηση έρχεται να ταράξει τη ζωή του πρωταγωνιστή, αναγκάζοντάς τον να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Στην προσπάθειά του να βρει λύτρωση από τους φόβους και τα αδιέξοδά του, ταξιδεύει σε φουτουριστικούς κόσμους εικονικής πραγματικότητας, συναναστρεφόμενος ψηφιακούς και βιολογικούς ανθρώπους και ερχόμενος αντιμέτωπος με μεγάλα αλλά και καθημερινά προβλήματα της ζωής.

Θα μπορέσει να βρει τον δρόμο του μέσα στις άπειρες επιλογές του ψηφιακού πολυσύμπαντος και να εκπληρώσει τις βαθύτερες επιθυμίες του ή θα πιαστεί αιχμάλωτος από τον παντεπόπτη οφθαλμό του κράτους που μοναδικός του σκοπός είναι η ευτυχία των πολιτών;

Περιπέτειες, ηθικά διλήμματα και αναπάντεχες γνωριμίες περιμένουν τον ήρωα του βιβλίου μέσα από την προσωπική του Οδύσσεια, σε έναν κόσμο που τελικά δεν είναι και τόσο ξένος στον αναγνώστη.

Πρόκειται για ελληνικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, με πυρήνα τον ρόλο του ανθρώπου σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχει την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την καθημερινή ζωή.

• Ο ήρωας, Ελίζαμπετ (ή Ελάιτζα), είναι προγραμματιστής που διαπράττει ένα σοβαρό έγκλημα και γίνεται φυγάς, μέσα σε έναν κόσμο όπου το κράτος παρακολουθεί τους πολίτες συνεχώς μέσω ψηφιακών εφαρμογών.

• Στο πλαίσιο της «οδύσσειας του μέλλοντος», ταξιδεύει σε ψηφιακές-εικονικές πραγματικότητες, συναντά βιολογικούς και ψηφιακούς ανθρώπους, και αντιμετωπίζει υπαρξιακά και ηθικά διλήμματα με στόχο την ταυτότητά του και την έννοια της ελευθερίας ενάντια στην κρατική επιτήρηση.

Συγγραφέας – Γιώργος Βακαδάρης

• Γεννήθηκε 1996 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα.

• Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ (ΑΧΕΠΑ), ειδικεύτηκε στη γαστρεντερολογία και έκανε μεταπτυχιακά σε μικροβιωματική & νευροεπιστήμες.

• Έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για βιοηθική και τεχνολογία, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα. Η συγγραφική του προσπάθεια συνδυάζει επιστημονικό υπόβαθρο με φιλοσοφικούς στοχασμούς και φουτουριστική αφήγηση.