Aρχική

Όλοι στο συλλαλητήριο σήμερα στις 19:00 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης!

Εκτύπωση

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πρώτη στην ανεργία, πρώτη στη φυγή πληθυσμού, τελευταία στις καταθέσεις πολιτών στις τράπεζες, ενώ η αξία των ακινήτων έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα είναι η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως “ανάπτυξη” ή “μετάβαση”. Είναι ξεκάθαρα στοχοποίηση της περιοχής και πολιτική φτωχοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.
Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ο ΑΗΣ Καρδιάς, ο ΑΗΣ Μελίτης, την Παρασκευή έκλεισε ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τον Σεπτέμβριο θα κλείσει η Πτολεμαΐδα 5. Όλα αυτά μαζεμένα μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να γίνει καμία απολύτως σοβαρή επένδυση στην περιοχή, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα και χωρίς καμία πραγματική προστασία για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.
Με το κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, της Πτολεμαΐδας 5 και των ορυχείων, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι βγαίνουν εκτός παραγωγής, αυτό λειτουργεί αλυσιδωτά για διπλάσιο, τριπλάσιο και τετραπλάσιο κόσμο που θα αναγκαστεί να φύγει από την περιοχή, σε μια περιοχή που αν βάλουμε συνολικά τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στη Δυτική Μακεδονία από το 2019 μέχρι σήμερα λόγω της απολιγνιτοποίησης, μιλάμε για 20.000 κόσμο. Πόσο ακόμα θα το ανεχόμαστε αυτό; Αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες. Αφορά τους πάντες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, όλους! Είναι μια κατάσταση που θα μας ισοπεδώσει οριστικά. 
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές συμφωνούν με την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, τότε και πάλι προκύπτει ένα απλό ερώτημα: τι έκαναν τόσα χρόνια για να έρθουν επενδύσεις στην περιοχή; Τι έκαναν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία;
Θα κάνουν κάτι τώρα;
Θα δηλώσουν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο την καταστροφή της περιοχής;
Θα πιέσουν πραγματικά για να δοθεί παράταση λειτουργίας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στην Πτολεμαΐδα 5;
Θα παραδεχθούν ότι η μόνη πραγματική επένδυση στην περιοχή, είναι η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων;
Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και για τους τοπικούς φορείς. Θα κάνουν κάτι ουσιαστικό ή απλά θα μας λένε ότι “συμφωνούν μαζί μας”; Ο ρόλος τους ποιος είναι; Να κάθονται και να κοιτάνε ή να δράσουν μαζικά και δυναμικά για να σωθεί η περιοχή; 
Επίσης κάποιοι φορείς και δημοσιογράφοι που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις είναι τουλάχιστον ύποπτοι. Αν θέλουν να υποτιμήσουν κάποιον, ας υποτιμήσουν πρώτα τους εαυτούς τους και τη δική τους σιωπή απέναντι στην καταστροφή που έρχεται.
Κάποιοι λένε ότι “είναι αργά”. Η απάντηση είναι απλή: ας έκαναν κάτι όλοι αυτοί όταν θεωρούσαν ότι ήταν νωρίς. Ποτέ δεν είναι αργά όταν ένας τόπος παλεύει για την επιβίωσή του. Ακόμα και τώρα έχουμε τον χρόνο να ανατρέψουμε την κατάσταση με δυναμικές κινητοποιήσεις, πίεση και μαζικές παρεμβάσεις. 
Τη στιγμή που η χώρα γίνεται απολύτως εξαρτημένη ενεργειακά, μέσα σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον μόνιμης ενεργειακής κρίσης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι “δεν μπορούμε” να δώσουμε παράταση λειτουργίας στις λιγνιτικές μονάδες, από τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη δίνει παρατάσεις λειτουργίας για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Κανένας εργαζόμενος στον δρόμο. Ούτε ένας !!!
Η "δίκαιη μετάβαση" όπως έχουμε ξαναπεί είναι σαν το τρένο της Κοζάνης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Γι'αυτό δώστε τώρα παράταση λειτουργίας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στην Πτολεμαΐδα 5.
Σώστε την περιοχή και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας. 
Δεν ζητάμε τίποτα ιδιαίτερο. Ζητάμε το αυτονόητο.
Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε όλοι.
Για τον τόπο μας.
Για τις δουλειές μας.
Για το μέλλον των παιδιών μας.
Για να μη σβήσει οριστικά η Δυτική Μακεδονία.
Όλοι στο συλλαλητήριο σήμερα στις 19:00 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης !!!
- Δράση εργαζομένων λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων 
- Πρωτοβουλία πολιτών για την απολιγνιτοποίηση