Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για την κατασκευή 26 Μικρών Υδροηλεκτρικών στον ποταμό Βενέτικο.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα των φορέων της περιοχής των Γρεβενών απέναντι στη λειτουργία συνολικά 26 υδροηλεκτρικών έργων κατά μήκος του ποταμού Βενέτικου.
Στον Βενέτικο ποταμό λειτουργούν σήμερα συνολικά 9 Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ), ενώ βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης άλλα 17. Όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, επικρατεί η τακτική της σαλαμοποίησης, δηλαδή η κατά μόνας αξιολόγηση κάθε επιμέρους έργου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνολικές επιπτώσεις όλων των έργων σε μια περιοχή και σε ένα οικοσύστημα. Το έχουμε δει πολλές φορές ως φαινόμενο. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, έχει προβεί σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταγγέλλοντας το φαινόμενο αυτό σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν στην Κοζάνη.
Ο Βενέτικος ποταμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των Γρεβενών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Φημίζεται για τα 19 πέτρινα γεφύρια του, αποτελώντας σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού στην περιοχή των Γρεβενών.
Ο Βενέτικος, όπως και κάθε άλλος ποταμός, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο οικοσύστημα, και κάθε επέμβαση θα πρέπει να μην επηρεάζει την οικολογική του ισορροπία και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει σεβαστή η φέρουσα ικανότητα του ποταμού, σε επίπεδο λεκάνης απορροής.
Σε μια εποχή όξυνσης της κλιματικής κρίσης, είναι αυτονόητο πως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει, και μάλιστα άμεσα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προστασίας των οικοσυστημάτων, η βιωσιμότητα των οποίων έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, συνυπογράφουμε το ψήφισμα των φορέων των Γρεβενών που διεκδικούν τη βιωσιμότητα του Βενέτικου ποταμού.