Αν οι Λατίνοι έχουν έναν Πάπα, εμείς πολλές φορές οι «ορθόδοξοι», βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, έχουμε εκατοντάδες. Ο ίδιος μου ο εαυτός πολλές φορές γίνεται αυθεντία, που προσπαθεί απεγνωσμένα να καλυφθεί στην αλήθεια της εκκλησίας. Και τότε επιβεβαιώνεται το ρητό του καθηγητού μου, βαπτιστήκαμε ορθόδοξοι, πιστεύουμε ως καθολικοί, ζούμε ως προτεστάντες. Ο καθένας μόνος του, ψάχνοντας την σωτηρία, βγάζοντας μέσα στην εκκλησία τα ψυχολογικά μας, μετατρέποντας τα σε δόγματα και κανόνες, κλείνοντας την εκκλησία στο εαυτό μας, απαγορεύοντας στους άλλους να πλησιάσου.
Ευτυχώς που ο Χριστός δεν είναι σαν εμένα, δεν ενεργεί όπως εγώ, δεν κρίνει, δεν απομακρύνει, αλλά μονάχα αγαπά και περιμένει, ή καλύτερα περιμένει αγαπώντας. Αν κάτι είναι αιρετικό στην εκκλησία, αυτός είμαι εγώ, το δικό μου εγώ, εκείνο είναι το πιο τοξικό στοιχείο, που σκοτώνει την ύπαρξη μου και τον εαυτό μου. Και μπαίνω στην εκκλησία για να το σκοτώσω, περνώ όχι στο εμείς, αλλά στο εσύ κι αυτή είναι η διαφορά της εκκλησίας, δεν είναι ένα κοινωνικό σωματείο, μια ανθρωπιστική οργάνωση που θα σαι κάνει καλό άνθρωπο, αλλά η σχέση των Προσώπων της Αγίας Τριάδος, που φανερώθηκε στον κόσμο, για να κάνει όλους τους ανθρώπους, θεού, να τους οδηγήσει στο καθ’ ομοίωσιν. Εύκολα βλέπω μια κοινωνική ομάδα, εύκολα διακονώ τους ενδεής αδελφούς μου, δύσκολα όμως αγαπώ και διακονώ τον δικό μου άνθρωπο, που μου πατά τον εγωισμό, που σβήνει το εγώ κι αρχίζω και ζω.
Εύκολα δίνω χρήματα στους φτωχούς, είναι απλό ν’ αγαπήσω τους άλλους γενικά, να είμαι καλός, να τηρώ τις εντολές και να νιώθω σπουδαίος. Όμως ο Χριστός τι έκανε, αγάπησε τον Προδότη, κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του σ’ αυτόν που θα τον παρέδιδε στον θάνατο. Έδωσε ζωή σ’ αυτόν που πήγαινε να τον σκοτώσει. Μας πήγε από το εγώ, όχι γενικά στο εμείς, αλλά στο εσύ. Εδώ τελειώνουν οι θρησκευτικότητες και αρχίζει η ορθοδοξία, η εκκλησία του Χριστού.
Τα θρησκεύματα, οι αιρέσεις, οι φιλοσοφίες, ψάχνουν τον καλό άνθρωπο και παράλληλα τον φτιάχνουν, στην εκκλησία αποκαλύπτεται ο Θεός στον άνθρωπο και τον κάνει θεό και πως γίνεται θεός η ζωή του Χριστού γίνει και ζωή του. Αυτή η ορθή αντίληψη για ζωή, ονομάστηκε μετέπειτα ορθοδοξία, όχι για να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, αλλά για να ξεχωρίζει την ζωή, που είναι ο Χριστός, από τον θάνατο που είναι το εγώ μου, αυτό σημαίνει αίρεση, από το όλο, διαλέγω το ένα , από την ζωή, παίρνω ένα μέρος της, μ’ αποτέλεσμα , να πεθαίνω μέρα με την μέρα.
Στην εκκλησία, αυτή η αλήθεια βιώνεται και ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της αλήθειας, όχι κάτοχος, κατέχω σαν ρήμα εκφράζει μια στασιμότητα, ότι από κάτι λαμβάνω ένα μέρος, ή ακόμα κι όλο. Όμως το όλο, το καθολικό στην εκκλησία, είναι μια διαρκής κίνηση ζωής, μια ανανέωση της όλης υπάρξεως του ανθρώπου, ένα ατελεύτητο ζωντάνεμα της παρουσίας του Χριστού στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Ορθοδοξία είναι χωρίς να πω κάτι, χωρίς να δείχνω κάτι, το πρόσωπο μου να φανερώνει στον άλλον τον Χριστό, να τον ελκύει σ’ αυτόν.
Μέσα στην αλήθεια της εκκλησίας, εντάσσονται η αγία Γραφή, οι πατέρες της, ο μοναχισμός και οι της «μόδας» γεροντάδες, όχι αυτόνομα ξεκομμένα. Η εκκλησία βρίσκεται πάνω απ’ αυτούς, χωρίς αγία Γραφή υπάρχει εκκλησία, χωρίς εκκλησία αδύνατον να υπάρξει αγία Γραφή, χωρίς συγγράμματα πατέρων υπάρχει εκκλησία, αδιανόητο πατέρες χωρίς αυτοί, το ίδιο και κάθετι μέσα στην εκκλησία. Τίποτα δεν είναι πάνω και πιο ισχυρό απ’ αυτήν. Άλλωστε, αν είναι πιο πάνω η αγία Γραφή γιατί να δέχεται με επιφύλαξη και να δεν συμπεριλαμβάνει στα λειτουργικά της βιβλία την Αποκάλυψη του Ιωάννου, αν είναι οι πατέρες τότε γιατί απορρίπτει θέσεις του ιερού Αυγουστίνου. Αν «οι γεροντάδες» γιατί έχει και τον έγγαμο κλήρο; Αν το ημερολόγιο και οι εορτές, προς τι η μετάθεση της εορτής των Χριστουγέννων από 6 Ιανουαρίου, σε 25 Δεκεμβρίου;
Επομένως τίποτα δεν είναι πάνω απ’ αυτή και κανένα δεν κινείται αυτόνομα. Η αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που το ψωμί και το κρασί, γίνεται Σώμα και Αίμα Χριστού. Κάθε Θεία Λειτουργία δίνει σάρκα και οστά στην αγία Γραφή, στους πατέρες, στις Οικουμενικές Συνόδους, σε κάθε κομμάτι της που υπάρχει για να υπηρετεί την αλήθεια της κι όχι για να την καλύπτει, ή να την οριοθετεί. Η εκκλησία πάει παντού, εισέρχεται οπουδήποτε, φανερώνει την αληθειά της σ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς να μετακινείται, αλλά σε κάθε αγία Τράπεζα που λέγει υπερ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας, υπάρχει για να ζήσει και να θρέψει τον κόσμο, όχι να τον καταδικάσει, όχι για ν’ ανοίξει τους κανόνες και το πηδάλιο και να πυροβολεί.
Την Μεγάλη Εβδομάδα κάποιες ψυχές, αμαρτωλές, αποβράσματα της κοινωνίας των καλών , θα έρθουν στην εκκλησία. Και θ’ αγαπήσουν τον Χριστό, όχι επειδή διάβασαν τους κανόνες, τα δόγματα και το πηδάλιον, αλλά επειδή θ’ ακούσουν, ότι ο Εκείνος ο Νυμφίος, ήλθε στον κόσμο για να σώσει μια πόρνη και θα συγκρίνουν τον εαυτό τους μαζί της και ίσως τον βρουν πιο καλό, ή πιο κακό, όμως θα νιώσουν πως αξίζουν κι αυτοί επειδή είναι αμαρτωλοί να του φιλήσουν τα πόδια κι Αυτός θα τους σηκώσει, θα τους φιλήσει, θα τους αγκαλιάσει στοργικά και θα τους δώσει ραντεβού στην Γαλιλαία, το Πάσχα, στην δική του Ανάσταση.
Και ποίοι κανόνες, ποία σύνοδο ποίοι πατέρες, ποίοι γέροντες να σταματήσουν τον πόθο αυτής της ύπαρξη, που τα δάκρυα έπνιξαν της αμαρτίες της; Να σου λένε οι κανόνες αυτά τα επιτίμια, αυτήν την συμπεριφορά προς παιδαγωγία και απ’ αυτήν άλλη οι πνευματικοί να βλέπουν τον πόθο και τα δάκρυα αυτών των ανθρώπων και να σπάνε τους κανόνες και να τους λένε να κοινωνήσουν, να γευτούν την Ανάσταση. Αυτό είναι ορθοδοξία, η δύναμη της εκκλησίας του Χριστού, να εφαρμόζει και να ελέγχει τους κανόνες κι όχι να ελέγχεται απ’ αυτούς. Αυτό έκαναν όλοι οι άγιοι, ακόμα και εκείνοι που τους θέσπισαν. Αυτή είναι η δύναμη της εκκλησίας του Χριστού, ν’ Ανασταίνει τον άνθρωπο και να καθιστά την αγία Γραφή, τους πατέρες, τους κανόνες μέσα για να εξυπηρετήσουν την σωτηρία του άνθρωπου κι όχι τον άνθρωπο υπηρέτη στην εφαρμογή τους…
Άλλωστε η Μεγάλη Εβδομάδα είναι για τους ληστές και τις πόρνες κι όχι για τους καλούς χριστιανούς, μόνον όταν νιώσει ότι είσαι νεκρός, αρχίζεις να ζεις μπαίνοντας στην εκκλησία του Χριστού……
Γεώργιος Τρυφωνόπουλος
Θεολόγος,
Αμύνταιο 53200
6987221930
tgeorgiosam@gmail.com