Η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου. Άρχικά με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το
1997 έως το 2007.και από το 2007, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο εορτασμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών, που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, δηλαδή της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης μέσω ελευθέρων και αδιάβλητων εκλογών.
Σήμερα τις αξίες αυτές καλούνται όλα τα κράτη να τις σέβονται και να τις υλοποιούν. Όλα αυτά βέβαια, υπό τη βασικότερη προϋπόθεση ότι η τέταρτη εξουσία, δηλαδή τα ΜΜΕ θα ενημερώνουν σωστά το λαό και δεν θα παραμορφώνουν την είδηση υπηρετώντας μεμονωμένα ή διαπλεκόμενα συμφέροντα και οδηγώντας το λαό σε λάθος αποφάσεις.
Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πολίτευμα που χρειάζεται υψηλού επιπέδου λαούς για να μπορούν να εκφράζονται με υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους στα Κοινοβούλιά τους. Την ευαισθησία αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισημαίνει η ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, με την ιστορική του φράση «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, ελλείψει καλυτέρου», γιατί όλα τα άλλα που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν χειρότερα.
. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα πέντε αιώνες προ Χριστού από τον Κλεισθένη, ο οποίος εγκαθίδρυσε στην Αθήνα το δημοκρατικό πολίτευμα μετά την τυραννία του Πεισίστρατου Εν συνεχεία, ο Περικλής κατά τον «Χρυσούν Αιώνα» του ελάμπρυνε τη αθηναϊκή δημοκρατία έτσι που ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο» περιγράφει ότι «Εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή», δηλαδή εισήγαγε την έννοια του πρώτου ανδρός στη δημοκρατία, κάτι ανάλογο με τον θεσμό του Πρωθυπουργού σήμερα. Επίσης εισάγεται η έννοια του άγνωστου στρατιώτη. «μία δε κλίνη φέρεται κενή εστρωμμένη των αφανών».
Η έννοια «δημοκρατία» αναμφισβήτητα γεννήθηκε στην Ελλάδα. Άλλωστε, το λέει και η ετυμολογία της λέξης. Σημαίνει ότι «ο δήμος κρατεί», δηλαδή ότι ο λαός κυβερνά, γεγονός που αποτυπώνεται και στο πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας σε ομοφωνία με τον Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική, έγγραφε για το δημοκρατικό πολίτευμα: «Government of the people, by the people, for the people», δηλαδή «εξουσία που πηγάζει και ασκείται από το λαό και υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντα του λαού».
Τη μαγική αυτή λέξη «δημοκρατία» υιοθέτησε όλος ο πλανήτης πλην ελαχίστων κρατών, π.χ. του Βατικανού, αλλά με διαφορετικές μορφές σε κάθε χώρα, είτε ως Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είτε ως Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είτε ως Βασιλευομένη Δημοκρατία είτε ως Προεδρική Δημοκρατία είτε ως Προεδρευομένη Δημοκρατία είτε ως Λαϊκή Δημοκρατία. Ποια, όμως, είναι η πραγματική δημοκρατία; Στην πραγματικότητα πρόκειται για την άμεση δημοκρατία και την έμμεση δημοκρατία. Στην άμεση δημοκρατία μετέχει άμεσα ο λαός, όπως π.χ. η Αθηναϊκή Δημοκρατία έστω και αν δεν αφορούσε όλους, καθώς οι δούλοι δεν συμμετείχαν, ενώ στην έμμεση δημοκρατία μετέχει ο λαός δια των αντιπροσώπων τους. Εντούτοις, και η έμμεση δημοκρατία δια των δημοψηφισμάτων, τείνει να προσομοιάζει με την άμεση.
Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που σέβεται τη μειοψηφία. Όλα τα καθεστώτα έχουν κυβερνήσεις. Αντιπολιτεύσεις, έχουν μόνο τα δημοκρατικά καθεστώτα.
Τέλος, η Ελλάδα μέσα από τον ΟΗΕ μέχρι και το μικρότερο διεθνή οργανισμό που σχετίζεται με την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να αγωνίζεται, να πρωτοπορεί και να υπενθυμίζει σε όλους την ιστορική διαδρομή των δημοκρατικών θεσμών, απαιτώντας το σεβασμό τους. Διότι σε αυτήν επαφίεται η μεγάλη κληρονομιά της διαφύλαξης των αξιών της δημοκρατίας και των αγώνων που έχουν γίνει γι’ αυτήν διαχρονικά.
Γιώργος Ντζιμάνης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.