Με τα μάτια του 5ου-Μαθητική εφημερίδα 5ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας.
Γράφει ο Στρατής Ζανίδης, μαθητής Γ’ Γυμνασίου
ΣΤΗΛΗ: Μαθητές-Πολίτες του κόσμου
Η δημοσιογραφία είναι… ειρήνη
Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 απονεμήθηκε σε δύο… δημοσιογράφους! Συγκεκριμένα, η νορβηγική ακαδημία, πριν από λίγους μήνες, απένειμε το βραβείο αυτό στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία, λόγω του αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης.
Είναι η πρώτη φορά που δίνεται μια τέτοια διάκριση σε δημοσιογράφους μετά από πάρα πολλά χρόνια (η προηγούμενη φορά ήταν το 1935) και μας δίνει ξεκάθαρα να καταλάβουμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι. Ένας δημοσιογράφος οφείλει να υπερασπίζεται το ιδεώδες αυτό σε έναν κόσμο που η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης έρχονται αντιμέτωπες με ολοένα και πιο δυσχερείς συνθήκες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την είδηση, αφού αυτό ουσιαστικά την εμποδίζει στο να μεταφερθεί σωστά στο πλήθος.
Οι δημοσιογράφοι αυτοί, έδωσαν και ένα μήνυμα κατά την ημέρα της απονομής. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Μουράτοφ είπε πως οι ισχυροί προωθούν την ιδέα του πολέμου και ότι η δημοσιογραφία στη Ρωσία περνάει δύσκολα, αφού πολλοί αποκαλούν τους δημοσιογράφους «ξένους πράκτορες». Ο Ντμίτρι Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο αυτό σε όσες και όσους πέθαναν για να μεταφέρουν την είδηση, όπως την Ρωσίδα δημοσιογράφο Άννα Πολιτκόσφαγια που δολοφονήθηκε το 2006.
Η Μαρία Ρέσα, από την άλλη πλευρά, έκανε έκκληση για την μεταρρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς όχι μόνο δεν γίνεται σωστά η μεταφορά της είδησης και καταλήγουμε σε παραπληροφόρηση, αλλά και γιατί έχουν σημειωθεί χιλιάδες περιπτώσεις μίσους και βίας μέσα από αυτά.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως αυτό ήταν μια σπουδαία, ιστορική διάκριση για την δημοσιογραφία και εννοώ εκείνη που προωθεί τη δημοκρατία, εκείνη που στοχεύει το δίκαιο, εκείνη που λέει την αλήθεια.
Πηγές: