Ενόψει της παρουσίασης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση
Θεσσαλονίκης, όπου θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνία και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και αυξήσεις στα επιδόματα και τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Για αυτά τα ζητήματα η ΕΣΑμεΑ απέστειλε έγγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση μαζί του.
Το έγγραφο επισυνάπτεται - συνοπτικά τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος παρουσιάζονται παρακάτω και αφορούν σε:
Θεσμικές Παρεμβάσεις, όπως είναι η οριστικοποίηση του τελικού Κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 και η έκδοση Π.Δ. για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις,
Πολιτικές Απασχόλησης, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας μέσω της άρσης των υφιστάμενων εμποδίων και της εφαρμογής θετικών μέτρων δράσης και η κατάργηση της άδικης διακοπής των επιδομάτων αναπηρίας όταν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εργάζονται (η διακοπή του επιδόματος αναπηρίας όταν απασχολούνται λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ένταξή τους στην εργασία),
Ασφαλιστικά - Συνταξιοδοτικά θέματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης των κανόνων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, άμεση έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά στη μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, αποσύνδεση των προνοιακών επιδομάτων από τις συντάξεις κ.α.
Πολιτικές Εκπαίδευσης, για μια τολμηρή, βαθιά θεσμική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, για τη διασφάλιση του δικαιώματος του ατόμου με αναπηρία και χρόνια πάθηση στη μόρφωση, στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική εκπαίδευση,
Οικονομικά θέματα, όπως είναι η αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και η προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας,
Φορολογικά θέματα, όπως είναι η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια,
Πολιτικές Υγείας, όπως είναι η θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία, η διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας όλων των δομών υγείας, η θέσπιση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Αποκατάστασης κλπ.,
Πολιτικές κοινωνικής στήριξης, όπως είναι η επέκταση της εφαρμογής της Κάρτας Αναπηρίας και διασύνδεσή της με τις πάσης φύσεως παροχές που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και του Ευρωπαϊκού Δελτίου Στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία στην ελληνική νομοθεσία.
Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης
Στρατηγική Πολιτικής Προστασίας
Θέματα μεταφορών, όπως είναι η διασφάλιση προσβασιμότητας υπεραστικών συγκοινωνιών και ΤΑΧΙ και βελτίωση της προσβασιμότητας όλου του μεταφορικού δικτύου.
Τουρισμός για Όλους (Προσβάσιμος Τουρισμός), με μια εμβληματική πρωτοβουλία που θα στοχεύει σε μια «Ελλάδα προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες της», με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλη την τουριστική αλυσίδα, όπως αυτή περιγράφεται στις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.
Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.
Αθήνα: 03.09.2024
Αρ. Πρωτ.: 803
ΠΡΟΣ: κ. Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της χώρας
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»
ΘΕΜΑ: «Κρίνεται αναγκαία η δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους - Ζητείται ορισμός συνάντησης»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ενόψει της παρουσίασης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινώσετε τους κατευθυντήριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνία και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, διεκδικεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και αυξήσεις στα επιδόματα και τις συντάξεις των συνταξιούχων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημά μας τα τελευταία χρόνια.
Επιπρόσθετα, ζητάμε τον ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να σας αναπτύξουμε τις προτάσεις που σας καταθέτουμε με το παρόν.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πλέον ένα δραματικό κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθούν υπόψη οι χαμηλές συντάξεις τους και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, κρίνουμε επιβεβλημένη, τη συμπερίληψη μέτρων για να υπάρξει ολοκληρωμένη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών οικονομικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί:
Θεσμικές Παρεμβάσεις
- Άμεση οριστικοποίηση του τελικού Κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 σε στενή συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. με στόχο την άμεση έναρξη υλοποίησής της.
- Έκδοση Π.Δ. για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως προβλέπεται στυφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (βλ. ν. 4443/2016, ν. 4488/2017, και ν. 5023/2023).
- Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον ν.4780/2021 στελέχωσής της και ενίσχυση της συνεργασίας της με τον Συντονιστικό Μηχανισμό.
- Νόμος - πλαίσιο για την καθολική προσβασιμότητα. Θεωρούμε σημαντικό να θεσμοθετηθεί σε στενή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα, νόμος - πλαίσιο για την καθολική προσβασιμότητα (φυσικά, δομημένα και ψηφιακά περιβάλλοντα, υπηρεσίες και αγαθά, διαδικασίες κ.λπ.) στο πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ο οποίος θα: α) προσαρμόζει και ενοποιεί την εθνική νομοθεσία με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμοί, οδηγίες, πολιτικές, πρότυπα) β) κωδικοποιεί τα διάφορα σχετικά νομοθετικά κείμενα και προδιαγραφές αποκαθιστώντας ταυτόχρονα τη μεταξύ τους συμβατότητα, επιλύοντας τις αδυναμίες και συμπληρώνοντας τα κενά της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, γ) προβλέπει την προσβασιμότητα των αναδυόμενων τεχνολογιών στα άτομα με αναπηρία δ) διασφαλίζει την οικονομική προσιτότητα των ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνικών βοηθημάτων στα άτομα με αναπηρία κ.λπ. ε) ορίζει τη διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης και πιστοποίησης της προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα και τομείς, κ.λπ.
Πολιτικές Απασχόλησης
- Αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας μέσω της άρσης των υφιστάμενων εμποδίων και της εφαρμογής θετικών μέτρων δράσης. (Αναλυτικό υπόμνημα στάλθηκε στον Πρωθυπουργό της χώρας από την Ε.Σ.Α.μεΑ. στις 02.09.2024).
- Κατάργηση της άδικης διακοπής των επιδομάτων αναπηρίας όταν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εργάζονται. Η διακοπή του επιδόματος αναπηρίας όταν απασχολούνται λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ένταξή τους στην εργασία.
- Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του συστήματος ποσόστωσης υπέρ των ατόμων με αναπηρία στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα (ν.2643/1998), το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα πετυχημένα συστήματα ποσόστωσης άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Άμεση προκήρυξη των θέσεων των ατόμων με αναπηρία μέσω Α.Σ.Ε.Π., καθώς και έκδοση της ειδικής προκήρυξης των θέσεων των τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων.
- Τροποποίηση του ν. 4765/2021, “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Α.Σ.Ε.Π.” ώστε να μοριοδοτείται η χρονιότητα και το ποσοστό της αναπηρίας, διότι μεγαλύτερη προστασία και προτεραιότητα στο νόμο πρέπει να έχουν τα άτομα με αναπηρία, που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό και η αναπηρία ή χρόνια πάθησή τους έχει κριθεί επ’ αόριστον.
- Κατάργηση διάταξης του άρθρου 6 του ν.4765/2021, η οποία παραβιάζει το σύστημα προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους, μέσω της εξαίρεσής τους από τις προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α. Η εν λόγω διάταξη παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση (βλ. ν.4443/2016) όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που αναφέρονται στην εν λόγω διάταξη.
- Παροχή εύλογων προσαρμογών σε εργαζόμενους/ες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα και σε αιρετούς/ες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
- Υλοποίηση τριετούς προγράμματος ενίσχυσης των εργοδοτών με επιχορήγηση για πρόσληψη ανέργων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
- Επέκταση του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα Άτομα με Αναπηρία.
- Άμεση απαλοιφή του όρου «ανίκανος για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα», από τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και αποσύνδεση του όρου από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γονέων και συζύγων ατόμων με αναπηρία, αλλά και εγγραφής στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και συμμετοχής σε προγράμματα της ΔΥΠΑ.
Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά θέματα
- Ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης των κανόνων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, άμεση έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά στη μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, αποσύνδεση των προνοιακών επιδομάτων από τις συντάξεις κ.α.
- Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 (ΦΕΚ 222 τ.Α’) και του ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18 τ.Α’), και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στον δημόσιο τομέα.
- Θεσμοθέτηση τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία (όπως τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, πολλαπλές βαριές αναπηρίες, βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες ψυχικές διαταραχές), σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
- Αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, με την κατάργηση των διατάξεων που επιφέρουν διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία όταν τους χορηγείται σύνταξη του/της θανόντος/ούσας γονέα τους. Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών.
- Εξαίρεση των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας από τις περικοπές των συντάξεων χηρείας
Πολιτικές Εκπαίδευσης
- Απαιτείται τολμηρή, βαθιά θεσμική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, για τη διασφάλιση του δικαιώματος του ατόμου με αναπηρία και χρόνια πάθηση στη μόρφωση, στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε καν δειλά βήματα προς τη γνήσια και πραγματική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
- Εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος επί των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού σε όλες τις σχολές όλων των επιπέδων που σχετίζονται με το σχεδιασμό και υλοποίηση πάσης φύσεων περιβαλλόντων (φυσικών και ψηφιακών).
Οικονομικά θέματα
- Αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για το 2024 και από το επόμενο έτος εναρμόνιση της αύξησης με τον μηχανισμό της αύξησης που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος, για να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους την τρέχουσα περίοδο.
- Διπλασιασμός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση, για τους συνταξιούχους με αναπηρία.
- Προσαύξηση τουλάχιστον 50% των εισοδηματικών κριτηρίων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
- Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με αναπηρία, ή στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται, καθώς και τη μη πώληση στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου που ανήκει σε άτομα με αναπηρία σε ξένα funds.
- Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 5.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.
- Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων Νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.
- Επαναφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος βάσει των ΦΕΚ 1708/2006 και 1808/2006.
Φορολογικά θέματα
- Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
- Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα άτομα με αναπηρία που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και μείωση κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
- Απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με αναπηρία από τη φορολόγηση των 10.920 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τώρα.
- Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης, με βαριά κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες.
- Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
- Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, στα 600 ευρώ, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.
Πολιτικές Υγείας
- Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία.
- Επαναφορά εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- Διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας όλων των δομών υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης) σε όλα τα άτομα με αναπηρία και στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα
- Θέσπιση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Αποκατάστασης.
- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε επίπεδο υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού νοσοκομειακής φροντίδας, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες όταν χρειάζονται περίθαλψη και αποκατάσταση.
- Ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις δομές υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Αναβάθμιση και στελέχωση των μεταμοσχευτικών κέντρων για τη συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων.
- Άμεσες ενέργειες για τη διασφάλιση της επάρκειας αίματος, της διαχείρισής του και την κάλυψη των ασθενών που η μετάγγιση αίματος είναι θεραπεία πρώτης γραμμής.
- Αναβάθμιση και στελέχωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Κεντρική διαχείριση αίματος και λειτουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για καταγραφή προσφοράς και ζήτησης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.
- Εκπαίδευση/κατάρτιση σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού όλων των δομών υγείας σε θέματα συναλλαγής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.
Πολιτικές κοινωνικής στήριξης
- Επέκταση της εφαρμογής της Κάρτας Αναπηρίας και διασύνδεσή της με τις πάσης φύσεως παροχές που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
- Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και του Ευρωπαϊκού Δελτίου Στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία στην ελληνική νομοθεσία.
- Άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές,
- Αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ενόψει της καθολικής εφαρμογής της.
- Θέσπιση εθνικής στρατηγικής συμπερίληψης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, λόγω του αποτυχημένου μοντέλου αποϊδρυματοποίησης που η ελληνική πολιτεία εφάρμοσε μέχρι σήμερα
- Ριζική αναμόρφωση του θεσμικού καθεστώτος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
- Αξιολόγηση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης ατόμων με αναπηρία, των Σ.Υ.Δ. και των Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.
Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης
- Κρίνεται επιβεβλημένη η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης με διακριτό τρόπο, όπως ισχύει για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, με πρόσθετη προσαύξηση 20% λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.
Στρατηγική Πολιτικής Προστασίας
- Εκπόνηση ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου και συμπεριληπτικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην κλιματική αλλαγή, με στοχευμένες και διακριτές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία.
Θέματα μεταφορών
- Ολοκλήρωση της πολιτικής για την εφαρμογή της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, καθώς και της κάρτας στάθμευσης.
- Διασφάλιση προσβασιμότητας υπεραστικών συγκοινωνιών και ΤΑΧΙ και βελτίωση της προσβασιμότητας όλου του μεταφορικού δικτύου.
- Κατάρτιση, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., εκπαίδευσης των στελεχών του μεταφορικού τομέα σε θέματα συναλλαγής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.
Τουρισμός για Όλους (Προσβάσιμος Τουρισμός)
- Απαιτείται μια εμβληματική πρωτοβουλία που θα στοχεύει σε μια «Ελλάδα προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες της», με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλη την τουριστική αλυσίδα, όπως αυτή περιγράφεται στις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. διασφαλίζει τόσο την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη δημιουργία συνθηκών προώθησής του σε νέες δυναμικές αγορές, όσο και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής συμμετοχής και συμπερίληψης στους Έλληνες, στους ευρωπαίους αλλά και από όλο τον κόσμο πολίτες με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η προστασία της ζωής, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιαχώριστα.
Αναμένοντας τον άμεσο ορισμό συνάντησης με εσάς και τους συνεργάτες σας,
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Βαρδακαστάνης Β. Κούτσιανος
Πίνακας Αποδεκτών:
- Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
- Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
- Πρόεδρο και Μέλη Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
- Οργανώσεις Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.