Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο διάλογος δεν είναι προαιρετικός - Είναι υποχρέωση του Ευαγγελίου.
Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σε πνεύμα προσευχής και συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Ιεράρχες Γέροντας Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, Κρήτης Ευγένιος, Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος και Σελευκείας Θεόδωρος. Παρευρέθηκαν επίσης ο Καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, Αρχιεπίσκοπος Μασσαλίας και Πρόεδρος της Γαλλικής Συνόδου Καθολικών Επισκόπων, μαζί με αντιπροσωπεία κληρικών και λαϊκών προσκυνητών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία MED25 «Οδύσσεια για την Ειρήνη». Παρευρέθηκαν επίσης προσκυνητές από τη Λευκωσία της Κύπρου, με επικεφαλής τον π. Δημήτριο Μακρή, καθώς και μια ουκρανική ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο Ρομάν Νεντίλσκι, συνοδευόμενη από γυναίκες συγγενείς των οποίων είναι αιχμάλωτοι πολέμου, μαζί με πολλούς πιστούς από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό.
Μετά τη Λειτουργία, ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, ιδιαίτερα στους προσκυνητές από τη Γαλλία, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο του διαλόγου στην επίλυση των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης: «Ο διάλογος δεν είναι προαιρετική επιλογή· είναι υποχρέωση του Ευαγγελίου. Δεν είναι πολυτέλεια που προορίζεται για θεολόγους, αλλά χριστιανικό καθήκον χαραγμένο στην καρδιά της κλήσης μας ως βαπτισμένων. Πώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αγαπάμε τον Θεό, τον οποίο δεν βλέπουμε, αν δεν αγαπάμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βλέπουμε;» (βλ. Α΄ Ιωάννου 4:20)
Συνέχισε αναλογιζόμενος τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: «Για δεκαετίες, έχουμε εμπλακεί σε αυθεντικό και θαρραλέο οικουμενικό διάλογο, ειδικά με την αδελφή μας Εκκλησία στη Ρώμη. Όχι από στρατηγική ή αδυναμία, αλλά από υπακοή στην προσευχή του Χριστού: «να είναι όλοι ένα» (Ιωάννης 17:21). Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θυμήθηκε ορόσημα όπως η ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ στην Ιερουσαλήμ το 1964, και οι δικές του συναντήσεις με τους Πάπες Ιωάννη Παύλο Β΄, Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και Φραγκίσκο. Σημείωσε πώς είχαν σταθεί μαζί για την ειρήνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη φροντίδα για τη δημιουργία: «Η χριστιανική πίστη δεν είναι ιδεολογία ή κλειστή ταυτότητα, αλλά μονοπάτι ζωής, αλήθειας και αγάπης».
Απευθυνόμενος στους νέους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την ειρήνη, ο Πατριάρχης τους προέτρεψε να αγκαλιάσουν τον διάλογο και να μην φοβούνται τη διαφορετικότητα: «Μην φοβάστε τον πλησίον σας, ακόμα κι αν προσεύχεται διαφορετικά ή κατανοεί τον Θεό διαφορετικά. Μέσα σε κάθε άνθρωπο κατοικεί μια θεϊκή σπίθα. Ο διάλογος ξεκινά με ένα βλέμμα, μια χειρονομία, μια καλή λέξη. Ξεκινά όταν τολμάμε να βιώσουμε την διαφορετικότητα».
Αναγνώρισε τους αγώνες του σημερινού κόσμου —από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή— και τις οδυνηρές κραυγές και ελπίδες που αντηχούν κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου: «Σε αυτή την εσωτερική θάλασσα της κοινής μας ανθρωπιάς, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στον διάλογο —μεταξύ λαών, θρησκειών και γενεών».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στο νησί της Λέσβου το 2016, υπενθύμισε το κοινό τους μήνυμα: «Είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία μας για ειρήνη και στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε τις συγκρούσεις μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης».
Ο Πατριάρχης επανέλαβε την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποτελεί προφητική φωνή στον σημερινό κόσμο: «Υποστηρίζουμε την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την προστασία της Δημιουργίας. Η αληθινή οικολογία συνδέεται με τη μεταστροφή της καρδιάς. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη γη χωρίς σεβασμό προς τη γη».
Κατέληξε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την εμβάθυνση της σχέσης με την Εκκλησία της Ρώμης, ιδίως μετά την εγκύκλιο Laudato Si' του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία υπογραμμίζει το κοινό τους ταξίδι για την προστασία «του κοινού μας σπιτιού».
Τέλος, ο Πατριάρχης καλωσόρισε θερμά τις ομάδες από την Κύπρο και την Ουκρανία, ανανεώνοντας την υποστήριξή του προς τον ουκρανικό λαό εν μέσω του πολέμου και προσευχόμενος για ειρήνη στην πατρίδα του και σε όλο τον κόσμο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διένειμε το αντίδωρο και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους παρευρισκόμενους.