Διενεργήθηκε ο διαγωνισμός της ΡΑΕΕΥ για νέα αιολικά πάρκα. Αδειοδοτικά
προβλήματα, χωροταξικές αβεβαιότητες και ιδιαιτερότητες του διαγωνισμού συγκράτησαν τη συμμετοχή.
Γλυκόπικρη γεύση αφήνει ο διαγωνισμός για νέα αιολικά πάρκα που διενεργήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που διενεργήθηκε μετά το 3,5 έτη και αυτό είναι θετικό. Η συνολική ισχύς των έργων που υποβλήθηκαν πλησιάζει τα 400MW που ήταν η ισχύς που προκηρύχθηκε. Αν και η προσφερθείσα ισχύς δεν είναι αμελητέα, το γεγονός ότι δεν υπερκαλύφθηκε η προκυρηχθείσα ισχύς δημιουργεί προβληματισμό και πρέπει να οδηγήσει στα κατάλληλα συμπεράσματα.
Το επόμενο διάστημα η ΡΑΕΕΥ θα αξιολογήσει τους φακέλους των δικαιολογητικών και για όσους βρεθούν πλήρεις και επαρκείς, θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές. Με βάση αυτές, θα επιλέξει τα έργα που έχουν ζητήσει τη χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης έως να συμπληρωθεί ισχύς ίση περίπου με το 70% της συνολικής ισχύος που προσφέρθηκε.
Τα επιλεγέντα αιολικά πάρκα, όταν υλοποιηθούν, θα προσφέρουν φθηνή ενέργεια με σταθερό κόστος αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά που δικαιούνται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), συμβάλλοντας στην μείωση της ενεργειακής φτώχιας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό όφελος που επιτυγχάνεται επειδή η αιολική ενέργεια είναι φθηνή.
Το όφελος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν περισσότερα αιολικά πάρκα είχαν μπορέσει να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Αυτό δεν συνέβη εξαιτίας ποικίλων λόγων. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς σχετίζονται με γενικότερες ανεπάρκειες της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τους όρους του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι οι ακόλουθοι:
Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, οι διαγωνισμοί ΑΠΕ της ΡΑΕΕΥ παραμένουν το καταλληλότερο εργαλείο για την επίτευξη των φθηνότερων τιμών ενέργειας για τον καταναλωτή. Η επανάληψή τους μετά από 3,5 έτη είναι σημαντική. Επειδή όμως, το πλαίσιο που είχε εγκριθεί για αυτούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον λήξει, το ΥΠΕΝ πρέπει να επιταχύνει τις σχετικές συζητήσεις ώστε να εγκριθεί σύντομα το νέο πλαίσιο, και ακολούθως να ανακοινώσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα διαγωνισμών που θα το τηρήσει πιστά.
Ένα τακτικό και προ-ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών διαγωνισμών είναι απολύτως κρίσιμο, για μεγαλύτερη συμμετοχή και υψηλότερο ανταγωνισμό. Αντιθέτως, ο διαγωνισμός της Δευτέρας 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε με καθυστέρηση, μετά από διαδοχικές αναβολές και σε μια στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι η επικείμενη λήξη του εγκεκριμένου πλαισίου από την ΕΕ δεν άφηνε χρονικά περιθώρια για άλλον διαγωνισμό. Είχε δε σύντομο χρόνο προετοιμασίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.
Σημείωση
Ακολούθως συνοψίζονται οι τέσσερις λόγοι που αναλύθηκαν:


















